روسیه و چین براى تعدیل بسته اروپا فشار مى آورند
|
|
على قنادى
نشست پنج عضو دایم شوراى امنیت به علاوه آلمان امروز در حالى برگزار مى شود که امیدهاى جدیدى براى حل و فصل پرونده هسته اى ایران در حال گشوده شدن است.
در حالى که برخى منابع غربى روز دوشنبه از طرح جدید آلمان براى پذیرش غنى سازى ۵/۳ درصدى ایران خبر دادند، محمد البرادعى مدیرکل آژانس بین المللى انرژى اتمى هم دیروز راهى واشنگتن شد تا در کاخ سفید با برخى مقام هاى بلند پایه امریکایى گفت وگو کند.
گفته مى شود البرادعى که از طرح قبول غنى سازى ۵/۳ درصدى در داخل خاک ایران حمایت مى کند، احتمالاً در واشنگتن از رایس و برخى دیگر مقام هاى امریکایى خواهد خواست تا از فشارهاى خود بر ایران بکاهند. برخى ناظران نیز معتقدند که او از مقام هاى امریکایى خواهد خواست تا از مخالفت خود با اعطاى حق غنى سازى ۵/۳ درصدى به ایران دست بردارند.
در همین حال در نشست امروز لندن بین مقام هاى وزارت خارجه ۱+۵ بار دیگر محتویات پکیج پیشنهادى اروپا به ایران به بحث گذاشته خواهد شد.
احتمال دارد در نشست امروز چین و به ویژه روسیه که اعلام کرده اند از بحث تحریم ایران در شرایط کنونى حمایت نمى کنند، موضوع قبول غنى سازى ۵/۳ درصدى در خاک ایران را نیز پیش بکشند.
سرگئى لاوروف وزیر امور خارجه روسیه دیروز با خوشبینى به نشست لندن ابراز امیدوارى کرد که گفت وگوهاى بین مذاکره کنندگان سه کشور اروپایى، امریکا، روسیه و چین بتواند تضمینى براى آغاز گفت وگو با ایران بر سر برنامه هاى هسته اى فراهم کند.
براساس گزارش خبرگزارى روسى نووستى، لاوروف گفت: من امیدوارم که در نشست میان EU3 ، امریکا، روسیه و چین سکویى باشد براى اینکه ما گفت وگو با ایران را شروع کنیم.
برخى ناظران سیاسى این ابراز خوشبینى لاوروف را بیانگر تمایل ضمنى او به مطرح کردن طرح غنى سازى ۵/۳ درصدى در نشست امروز لندن و توافق کلى براى آغاز گفت وگو با ایران در زمینه جزئیات آن مى دانند.
لاوروف این اظهارات را در حالى بیان مى کند که فشارهاى مستقیم و غیر مستقیم بر امریکا براى پذیرش غنى سازى ۵/۳ درصدى ایران طى چندروز گذشته افزایش یافته است. حتى برخى ناظران سیاسى معتقدند که اروپا نیز با این طرح که نخستین بار به طور غیر رسمى توسط محمد البرادعى مطرح شد، موافقند و تنها مخالفت سفت و سخت امریکا با این موضوع مانع طرح رسمى آن شده است.
برخى روزنامه هاى آلمانى روز دوشنبه طى گزارش هاى جداگانه از احتمال برخى تغییرات در پکیج پیشنهادى اروپا به ایران خبر دادند و بعضى هم گزارشهایى از طرح غیر رسمى برلین براى قبول غنى سازى ۵/۳ درصدى در خاک ایران منتشر کردند با این حال، هنوز هیچ کدام از این گزارش ها به طور رسمى تایید نشده است.
در حالى که رایزنى هاى چند روز گذشته دیپلمات هاى امریکایى در برخى پایتخت هاى عربى، فشار بر ایران را افزایش داده، با این حال فشار فزآینده اى از سوى پایتخت هاى اروپایى، روسیه و چین براى تعدیل مواضع کاخ سفید درمورد ایران در حال شکل گیرى است.
سفر فرانک والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان به پایتخت هاى ۶ عضو شوراى همکارى خلیج فارس و محور قرار گرفتن بحث بر سر مساله هسته اى ایران بیانگر شکل گیرى محور دیپلماتیک جدیدى براى حل مساله هسته اى ایران است.
با توجه به اینکه یکى از محورهاى مهم پکیج پیشنهادى اروپا به ایران بحث تضمین هاى امنیتى در یک چارچوب منطقه اى گسترده است، سفر اشتاین مایر و برخى مقام هاى غربى به پایتخت هاى عرب حوزه خلیج فارس از این زاویه نیز قابل ارزیابى است.
ناظران سیاسى طرح امنیتى جدید اروپا را که در قالب پکیج پیشنهادى اروپا به ایران گنجانده شده، رقیبى جدى براى طرح خاورمیانه بزرگ واشنگتن مى دانند در چنین حالتى احتمال شکل گیرى نوعى رقابت غیر ملموس میان رهبران دو سوى آتلانتیک بر سر مسایل امنیتى خاورمیانه دور از ذهن نیست. سفر همزمان مقام هاى امریکایى و اروپایى به پایتخت هاى عربى و محوریت بحث هسته اى ایران در کنار مسایل امنیتى، نمود آشکار این رقابت ناملموس است.