سفارش تبلیغ
صبا ویژن
پشتیبانخانهنشانی ایمیل من

جنگ غزه در راه است - علی قنادی

هرکس گفتن «نمی دانم» را واگذارد، به هلاکت گاه خود درآید [امام علی علیه السلام]

 RSS 

کل بازدید ها :

34695

بازدیدهای امروز :

16


وضعیت من در یاهو

یــــاهـو


لوگوی من

جنگ غزه در راه است - علی قنادی

موضوعات وبلاگ

اوقات شرعی


لوگوی دوستان



لینک دوستان

ایران هسته ای(nuclear iran)


جستجو

با سرعتی بی‏نظیر و باورنکردنی
متن یادداشت‏ها و پیام‏ها را بکاوید!


اشتراک

 


آوای آشنا


نوشته های قبلی

آرشیو
پاییز 1386
تابستان 1385
بهار 1385
بهار 1384


[ خانه | مدیریت وبلاگ | شناسنامه | پست الکترونیک ]

علی قنادی تاریخ یکشنبه 86/8/20 ساعت 8:56 صبح

جنگ غزه در راه است
على قنادى
میز طراحى استراتژى هاى جنگى در تل آویو روزها و ساعت هاى پرکارى را سپرى مى کند. ۱۴ ماه پیش، جنگ ۳۳ روزه لبنان استراتژى بازدارندگى اسراییل را از خارج به چالش کشید.بحث درباره اینکه چطور باید این استراتژى را بر اساس شرایط تازه خاورمیانه بازسازى کرد، هنوز هم در داخل وزارت دفاع اسراییل در بین نخبگان نظامى جریان دارد، ولى بحث دیگرى هم آهسته آهسته دارد خودنمایى مى کند. حدود چند هفته پیش پرتاب چند راکت از مناطق فلسطینى به پایگاه اسراییلى زکیم که در یک مایلى مرز غزه قرار دارد، بیش از ۴۰ سرباز را زخمى کرد. هر چند پرتاب موشک هاى فلسطینى به شهرک هاى اسراییلى موضوع جدیدى نیست، ولى دستکم چند ماهى بود(از زمان کنترل غزه توسط حماس) متوقف شده بود. پرتاب موشک هاى فلسطینى به مناطق اسراییلى بحث بازدارندگى در داخل را هم به موضوعات امنیتى اسراییل اضافه کرده و چند هفته اى است که بحث هاى مختلفى در این باره جریان دارد.
یکى از چیزهایى که این روزها محل بحث و جدال هاى زیادى شده، موضوع حمله گسترده به غزه و به اصطلاح کاربرد استراتژى سنتى « مشت آهنین» است که آریل شارون، نخست وزیر سابق اسراییل آن را به طور گسترده اى به کار مى گرفت. این روزها در بین نخبگان نظامى اسراییل کم نیستند کسانى که استراتژى حمله گسترده و اشغال نظامى غزه را تنها راه برقرارى دوباره توازنى مى دانند که از زمان جنگ ۳۳ روزه لبنان به نفع مخالفان اسراییل در منطقه تغییر کرده است. ژنرال یوزى دایان، رییس اسبق ستاد مشترک اسراییل حدود ۷ ماه پیش طى مقاله اى در مرکز اورشلیم براى امور عمومى آشکارا به فروپاشى استراتژى بازدارندگى اسراییل بعد از جنگ ۳۳ روزه لبنان اشاره کرد. او نوشت: «اسراییل بخش اعظمى از بازدارندگى اش را در جنگ تابستان ۲۰۰۶ در لبنان از دست داد. اصولا واقعیت وجود جنگ (علیه اسراییل) ثابت مى کند که بازدارندگى از بین رفته است و حالا اسراییل باید قابلیت بازدارندگى خود را نوسازى کند.» او در همین مقاله به موضوع بى اثر شدن بازدارندگى اسراییل در غزه هم اشاره کرد و به طور ضمنى لزوم اشغال دوباره این منطقه را مطرح مى کند. دایان مى نویسد: «بین آنچه در لبنان به وقوع پیوست و روشى که ما غزه را ترک کردیم ارتباط وجود دارد. ما وقتى از جایى عقب نشینى مى کنیم، باید راهى پیدا کنیم که این مناطق مانند غزه براى ما تبدیل به تهدید نشوند. چون ما مرز غزه با مصر را ترک کرده ایم، حماس هم دارد (به نیرویى) مثل حزب الله تبدیل مى شود.»
تز حمله گسترده به غزه این روزها در سطح گسترده اى در تل آویو مطرح است و اسراییلى ها براى جلوگیرى از تغییر بیشتر توازن قواى منطقه اى به سود دشمنان شان، دیر یا زود آن را اجرا خواهند کرد. ولى چند نکته را باید در این باره مد نظر داشته باشیم؛
۱) حمله اسراییل به غزه مثل دفعات قبل حمله اى یک طرفه نخواهد بود و احتمالا با واکنش سازماندهى شده حماس مواجه خواهد شد. روش جنگى حماس تحت تاثیر جنگ ۳۳ روزه لبنان،طى چند ماه گذشته تغییر قابل ملاحظه اى پیدا کرده و به سمت استراتژى «پاسخ دردناک (A painful Response)» با استفاده از تسلیحات سبک حرکت کرده است. کنترل چند ماهه حماس بر غزه به فلسطینى ها فرصت داده تا استراتژى هاى دفاعى خود را مستقل از فتح توسعه دهند، به طورى که بر اساس ارزیابى منابع اطلاعاتى اسراییل طرح هاى دفاعى مشترک حماس و جهاد اسلامى در داخل غزه در حال گسترش است. ارزیابى هاى اسراییلى ها نشان مى دهد که دست کم ۲۰ هزار مبارز حرفه اى حماس براى مقابله با حمله احتمالى اسراییل به تسلیحات سبک مسلح شده اند. نزار ریان یکى از مقام هاى بلند پایه حماس نیز چند هفته پیش از آمادگى ۴۰۰ شهادت طلب و ۵۰ هزار مبارز حماس براى مقابله با حمله احتمالى به غزه خبر داد. به کارگیرى این استراتژى باعث شده تا استراتژیست هاى اسراییلى طرح هاى حمله به غزه را با احتیاط بیشترى بررسى کنند.
۲) این که اسراییلى ها چه موقعى به غزه حمله خواهند کرد، چندان روشن نیست ولى شاید بتوان بازه زمانى یک و نیم ماه تا یک سال آینده را براى آن در نظر گرفت.گزارش هاى منتشر شده طى چند هفته گذشته نشان مى دهد که اسراییلى ها بى صبرانه منتظر فرصتى براى حمله به غزه هستند، ولى دو موضوع مانع اجراى این طرح شده است.
الف: هر گونه حمله به غزه مى تواند اثرات غیرقابل جبرانى بر نشست  صلح خاورمیانه که امریکایى ها حساب هاى خاصى روى آن باز کرده اند، بگذارد. شان مک کورمک بلافاصله بعد از حمله راکتى فلسطینیان به پایگاه زکیم که منجر به زخمى شدن ۴۰ سرباز اسراییلى شد، گفت: ایالات متحده به اسراییل توصیه کرده که تبعات هر گونه حمله تلافى جویانه را بر روند سیاسى (موجود) مد نظر قرار دهد.
ب: با توجه به استراتژى هاى جدید حماس، اسراییلى ها به شدت از تبعات امنیتى حمله به غزه نگرانند. «مقام هاى اسراییلى معتقدند که انجام چنین ماموریتى (حمله) در چنین منطقه پر جمعیتى (غزه) تلفات زیادى براى طرفین به دنبال خواهد داشت و دولت یهودى مایل به پرداختن چنین هزینه اى نیست.» (Reuters, sept 28)
۳) جنگ ۳۳ روزه لبنان توازن منطقه اى را به ضرر اسراییل تغییر داد، بنابراین از نظر اسراییلى ها حمله به غزه براى بهبود توازن اجتناب ناپذیر است.با این حال، اگر اوضاع و احوال منطقه به طور چشمگیرى تغییر کند، احتمالا این جنگ اتفاق نخواهد افتاد. دستیابى تل آویو به نتایج چشمگیر در کنفرانس صلح آنوپلیس یکى از سناریوهایى است که مانع وقوع جنگ غزه مى شود. ولى به یاد داشته باشیم اگر اسراییل در جنگ غزه هم مثل جنگ لبنان به نتایج دلخواه نرسد، اثرات آن بر توازن قواى منطقه اى مثل یک انقلاب است.


[ خانه | مدیریت وبلاگ | شناسنامه | پست الکترونیک ]

©template designed by: www.parsitemplates.com